پارک علم و فناوری خوزستان یکی از مجموعههای موفق و فعال در زمینه رشد و توسعه شرکتهای دانش بنیان است که در زمینه بومیسازی طرحهای مختلف صنعتی فعالیت دارد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، هانا چراغی؛ * پارک علم و فناوری مجموعهای است که به وسیله متخصصان حرفهای اداره میشود و اکنون در تمامی استانهای مختلف کشور شاهد فعالیت این پارکها هستیم.
پارک علم و فناوری استان خوزستان یکی از مجموعههای فناورانه موفق در بین تمامی این واحدهاست و هدف اصلی این سازمان افزایش ثروت در جامعه از طریق تشویق و ارتقای فرهنگی نوآوری و افزایش رقابت بین شرکتها و موسساتی است که متکی بر علم و دانش در محیط پارک فعالیت میکنند.
تمامی پارکهای علم و فناوری از جمله پارک علم و فناوری خوزستان برای دستیابی به اهدافی همچون افزایش ثروت در جامعه و تکیه بر توان داخلی و بومی سازی طرحهای موفق، به دنبال ایجاد انگیزه و مدیریت جریان دانش در میان دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی و شرکتهای خصوصی و بازار هستند.
برای آشنایی بیشتر با فعالیتهای پارک علم و فناوری استان خوزستان به گفتگو با بابک مختاری، مسئول پارک علم و فناوری استان خوزستان پرداختیم. مختاری میگوید: پارک علم و فناوری خوزستان از سال ۸۸ با کسب مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با عنوان «پارک علم و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز» شروع به فعالیت کرد و این پارک در سال ۹۰ با مصوبه وزارت علوم از دانشگاه شهید چمران اهواز منفک و مستقل شد.
۱۶۰ شرکت در پارک علم و فناوری خوزستان مستقر هستند
مسئول پارک علم و فناوری استان خوزستان با بیان اینکه اکنون در حال سپری کردن دهمین سالگرد پارک علم و فناوری خوزستان هستیم، میافزاید: حدود ۱۶۰ شرکت در پارک علم و فناوری خوزستان مستقر هستند که از این تعداد نزدیک به ۵۰ درصد آنها در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی فعالیت دارند و در حوزههای IT، کشاورزی و ساخت و تولید در بخشهای مختلف فنی و مهندسی در حال فعالیت هستند.
مختاری اضافه میکند: علاوه بر این، حدود ۴۰ شرکت دانش بنیان از ۸۰ شرکت دانش بنیان فعال استان در پارک علم و فناوری خوزستان استقرار دارند.
وی با اشاره به تعداد اختراعات به ثبت رسیده در پارک علم و فناوری استان خوزستان اظهار میکند: در سال گذشته حدود ۵۵ اختراع دانشجویی و دانش آموزی و در بخشهای مختلف در پارک علم و فناوری استان به ثبت رسیده است. یکی از دستاوردهای مهمی که این پارک در سال گذشته داشته، این بود که در جشنواره خوارزمی، یکی از طرحهای پارک علم و فناوری خوزستان که یک وکیوم لودر (جاروی صنعتی) بود به عنوان طرح برگزیده و برنده این جشنواره انتخاب شد.
مسئول پارک علم و فناوری استان خوزستان ادامه میدهد: البته این اختراع داخلی و خارجی (جاروی صنعتی) اکنون در صنعت فولاد سازی کشور مورد استفاده قرار گرفته و به نوعی یک طرح داخلی و بومی سازی شده است.
وی میگوید: از سویی در سال گذشته حدود ۸ جشنواره ایدههای نوآورانه در پارک علم و فناوری استان خوزستان در سطوح مختلف دانشجویی و دانش آموزی و در حوزههای تخصصی برگزار شد که همین موضوع باعث تقویت شرکتهای دانش بنیان فعال در این مجموعه شده است.
MQG؛ اختراعی که مورد استفاده شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب قرار گرفت
مختاری با اشاره به تفاهم نامههای منعقد شده این مجموعه با ارگانهای مختلف خاطرنشان میکند: تفاهم نامه همکاری با سازمانهای مختلف از جمله شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت ملی حفاری و سازمان آب و برق خوزستان منعقد کرده ایم و از این طریق سعی در بهره گیری از تولیدات شرکتهای زیرمجموعه پارک علم و فناوری استان در بخشهای مختلف داریم.
وی ادامه میدهد: البته سال گذشته پارک علم و فناوری خوزستان با شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب قراردادی منعقد کرد و از این طریق یکی از اختراعات شرکتهای دانش بنیان این مجموعه به نام MQG که برای اندازه گیری فشار و دما در عمق چاهها از آن استفاده میشود و توسط یکی از شرکتهای داخلی، بومی سازی شده اکنون مورد استفاده شرکت ملی مناطق نفت خیز قرار گرفته و در چاههای مختلف از آن استفاده میشود.
مسئول پارک علم و فناوری استان خوزستان با اشاره به برگزاری رویداد رویش در پارک علم و فناوری خوزستان میافزاید: هفته گذشته رویداد ملی رویش با همکاری موسسه دانش بنیان برکت در پارک علم و فناوری استان برگزار شد و از ۱۲ طرح پذیرفته شده این رویداد ۵ طرح به عنوان طرحهای برگزیده قرار است انتخاب شوند و روی آنها برای رشد و توسعه و استفاده از توان داخلی سرمایه گذاری شود.
وی با اشاره به مشکلاتی که بر سر راه این پارک وجود دارد، ابراز میکند: بزرگترین مشکلی که در پارک علم و فناوری خوزستان با آن مواجه ایم این است که بخاطر مشکلاتی که دولت داشته، در این سالها طرح عمرانی پارک علم و فناوری به طور کامل نتوانسته اجرا شود. با توجه به اینکه ۸۰ درصد اقتصاد خوزستان وابسته به دولت است و کسب و کارهای فناورانه و نوآورانه مربوط به اقتصاد خصوصی هستند، همین موضوع باعث شده طرحهای فناورانه و شرکتهای دانش بنیان در این استان آنگونه که باید رشد نکنند. البته برای حل این معضل در حال فرهنگ سازی هستیم و امیدواریم به نتایج مطلوبی در این زمینه دست یابیم.
مختاری خاطرنشان میکند: سال گذشته، فروش شرکتهای حوزه دانشی کشور حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان بوده و کل سرمایهگذاری که در این شرکتها انجام شده، کمتر از ۲ هزار میلیارد تومان بوده است؛ وقتی انجام چنین سرمایه گذاری ۴۰ برابر نتیجه بخش بوده و آورده داشته، بهتر است درصد سرمایه گذاریهای دولت و نهادهای مختلف بر این بخش افزایش پیدا کند تا شاهد نتایج مطلوبتر آن در بخشهای مختلف و توسعه داخلی سازی و رشد توان بومی سازی کشور در حوزههای گوناگون باشیم و از حالت مصرف کننده صرف خارج و به تولیدکنندگی دست یابیم.